Alerte kinderen

Eén van de vragen uit het intakeformulier is “Hoe zou je het temperament van je kind omschrijven?”. Eigenlijk zijn de antwoorden hierop vaak wel een beetje hetzelfde. Natuurlijk omschrijft de ene papa of mama het anders dan de andere papa of mama, maar eigenlijk staat er meestal wel een van de volgende kreten:

Is het nu zo dat alle kinderen waarvan ouders dit zeggen nou ook meteen slaapproblemen hebben of ze gaan krijgen? Nee, natuurlijk niet. Er zijn heel veel invloeden waardoor het slapen van kinderen slechter wordt of altijd al slecht is geweest. Maar hoe komt het nu dat ik het toch zo vaak deze kreten hoor van ouders? Waarschijnlijk komt het omdat alerte kinderen vaak pittige kinderen zijn die duidelijke behoefte hebben aan structuur, alles zien en horen en oppikken wat ze tegenkomen, er vaak een sterke eigen wil op nahouden en alles intens beleven. Als je al deze dingen bij elkaar pakt dan zijn er dus veel zaken waardoor het slapen mis kan gaan.

Voorbeeld situatie

Graag wil ik jullie als eerste een voorbeeld geven van wat een alert kind nu eigenlijk allemaal meemaakt op een dag. Dit is een voorbeeld van een peuter/kleuter. Maar ook baby’s maken veel mee op een dag, dus probeer maar eens goed op je kind te letten, merk je dat je kind ergens op reageert. Let vooral op de kleine signalen die een kind afgeeft. Maar nu dus het voorbeeld van de peuter/kleuter gezien vanuit de beleving van je alerte kind.

Op het kinderdagverblijf: Hé daar is papa. Papa, wat gek, normaal haalt mama me altijd op. Mama had vanmorgen toch echt gezegd dat ze mij op kwam halen, zou er wat aan de hand zijn? Fijn we gaan nu naar huis. Ik ben zo moe van de hele dag spelen op het kinderdagverblijf.

Onderweg naar huis: Waar gaan we nou toch heen, ik dacht dat we naar huis zouden gaan. Niet dus. Oh leuk dit is het huis van opa en oma. Nou dan gaan we dus lekker bij opa en oma eten. Lekker bij oma en opa krijgen we altijd frietjes. Ik heb er nu al zin in.

Het eten: Waar zijn die frietjes nou? Wat is dit? Geen frietjes!! Maar ik wil frietjes! Frietjes! FRIETJES!

Onderweg naar huis: Papa is aan de telefoon met mama. Papa klinkt een beetje gek, waarom zou dat nou toch zijn? Oh, mama komt wat later thuis, gelukkig er is verder niks aan de hand. Toch? Waarom zou mama eigenlijk later zijn???

Thuis: Naar bed, naar bed? Maar mama is nog helemaal niet thuis. Mama is altijd thuis om mij in bed te leggen. En nou moet ik naar bed, zou mama wel thuiskomen straks? Gelukkig papa zegt van wel. Maar geloof ik hem? Nou als mama er niet is dan hoop ik maar dat papa zo nog even bij me blijft als ik in bed lig.

In bed: Papa, papa!! PAPA!! Papa ik wil je nog een vraag stellen? PAPA?? Oh gelukkig daar is papa al weer. Waar is mama?

Papa: Mama is nog even op het werk, maar ik weet niet precies hoe laat ze thuiskomt. Ga nu maar lekker slapen. Papa gaat weer naar beneden.

Kind: Maar ik heb nog wel een paar vragen: Waarom zijn we bij opa en oma gaan eten? Waarom hebben we geen frietjes gegeten? En waarom dan wel boontjes? Is mama echt wel op het werk? Echt niet ergens anders? Waarom mag ik niet langer opblijven etc…etc..etc..

Voor jou als ouders is er waarschijnlijk niet echt iets waar je je druk om maakt. Mama moet wat langer doorwerken, het is dus wel makkelijk om even bij opa en oma te gaan eten. Helaas ben je daardoor wat later thuis en leg je de kleine lekker snel in bed. Alleen voor het kind voelt het net wat anders aan. Een minder alert kind reageert waarschijnlijk minder heftig en vertrouwt er meer op dat alles wel goed komt. Als papa het zegt dan is dit wel zo.

Een alert kind heeft met deze situatie een stuk meer moeite. Waarom ze meer moeite hebben zal ik je uitleggen in de rest van deze blog.

Het alert kind en slaap

In de voorbeeld situatie zoals hierboven beschreven zie je duidelijk dat op deze avond de duidelijke structuur weg is gevallen. Hierdoor wordt alles anders. En eigenlijk is er niet eens zo veel aan de hand, eigenlijk komt dit bij alle gezinnen weleens voor. Maar voor een alert kind, dat mogelijk toch al slechte slaapt en daardoor dus al oververmoeid is, komt dit echt wel anders over. Je kind pikt het gevoel van de papa op. Waarschijnlijk is papa al gestrest, omdat alles anders gaat dan anders en dan raakt de kleine hierdoor al van slag en dan is ook mama er nog niet. Dan is er nog een verandering, niet naar huis, maar naar opa en oma. En papa praat aan de telefoon gek. Dus al deze dingen pikt je kind op. En moet je kind dus een plekje geven.

Omdat je kind een alert kind is heeft het vaak een sterke eigen wil. Dus als ze bedacht hebben dat ze frietjes krijgen, dan krijgen is dat voor hen de waarheid. In bed gaat het dan helemaal los. Papa moet even komen, maar komt niet… DRAMA!

Al deze punten werken natuurlijk de slaap niet in de hand. Ze hebben vaak ook nog eens last om zichzelf te troosten en dit laten ze dan ook weten en hebben jouw hulp hierbij nodig.

Ook op een normale dag doet een klein kind natuurlijk ontzettend veel indrukken op tijdens de dag. En als je daarna dus ineens wil dat je kind in slaap valt in bed dan gaat dit vaak niet, omdat ze nog het een en ander te verwerken hebben.

Waar kun je alerte kinderen aan herkennen?

De 5 punten hieronder zijn kenmerkend voor een alert kind. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je kind al deze punten in je kind moet herkennen.

1.       Duidelijke structuur nodig

Eigenlijk zijn alle kinderen gebaat bij een duidelijke structuur. Hierdoor wordt alles wat voorspelbaarder en weten kinderen wat ze kunnen verwachten. Maar helaas, zo zit de maatschappij niet altijd in elkaar. Ouders gaan beide werken, kind gaat naar de opvang, er moet ’s avonds gesport worden door de ouders, er staan regelmatig bezoekjes op het programma. Noem het maar op. Tegenwoordig moet er wel erg veel en vaak zie je dat kinderen hier dan in mee “moeten”. Is dit nu dan altijd verkeerd? Nee, zo lang je kind het allemaal aankan is het geen probleem. Maar er zijn kinderen die hier niet zo goed tegen kunnen en meer gebaat zijn bij duidelijkheid en structuur. Krijgen kinderen die niet, dan gaan ze hier vast en zeker op reageren. Slecht slapen kan daar een gevolg van zijn.

2.       Alles zien en horen

Alerte kinderen krijgen vaak heel veel mee van wat er om hen heen gebeurt. Ze willen er maar wat graag bijzijn. Om mee te beleven, maar ook om mee te voelen. Hierdoor pikken ze misschien wel te veel emoties op, die ze zelf dan ook weer een plekje moeten geven. En wat is er makkelijker dan dit te doen als je ’s avonds in bed ligt. Eigenlijk moet je kindje dan wel slapen, maar eerst moet de dag nog even een plekje krijgen.

3.       Sterke eigen wil

Waar een wil is, is een weg denkt je kind. Dus als je kind iets wil hebben dan zal het ook gebeuren. Alerte kinderen zijn vaak erg vastberaden. En dus meestal niet echt flexibel en gemakkelijk. En als ze het dan net wat langer volhouden dan jij, want jij bent wel moe na die slapeloze nacht, maar je kind lijkt er niks van te merken, dan “winnen” ze dus van jou. En wat is dan het gevolg. De volgende keer gaan ze minstens net zo lang door, net zo lang totdat ze het gewonnen hebben. Dus jij legt je kind met alle goede bedoelingen in bed en je kind denkt er net wat anders over. Na een uur alles uit de kast getrokken te hebben, ben je het echt beu. Dus je geeft toe, je wilt dat je kind slaapt. Dus dan maar bij jullie in bed, of noem het maar op. Dit betekend niet dat je met de harde hand moet regeren in huis, wel kun je duidelijk zijn en vooral consequent. Als iets de ene keer wel mag, waarom de volgende keer dan niet?

4.       Intens beleven

Een alert kind beleefd de meeste dingen nogal intens. Dus huilen is vaak niet zomaar huilen, nee het gaat soms tot overgeven toe. Blij zijn, nee niet gewoon blij zijn, heel blij zijn! Overstuur, niet een beetje, nee volle bak en alles wat ze tegenkomen moet wijken. Dit maakt het natuurlijk wel ontzettend lastig. Want niemand wil een klein kind alleen in bed laten huilen en als het dan echt een drama is dan is het natuurlijk ook echt mis. Het is voor jullie als ouders natuurlijk wel ontzettend lastig om je vol te houden, want je kind zet echt wel even door. Maar ook op een liefde volle manier consequent zijn bestaat en dit maakt het uiteindelijk voor het kind zo ontzettend veel voorspelbaarder.

5.       Gericht op volwassenen

Vaak hebben alerte kinderen een grote drang naar interactie. Waar de volwassenen zijn, daar is het leuk. Alleen spelen is hierdoor lastig. Ze krijgen niet veel reactie van het speelgoed dat ze voor zich hebben. Maar als papa of mama meespeelt dan is het allemaal zo veel leuker. En dit merk je dan weer als ze gaan slapen, ze vinden het vaak echt niet leuk als papa of mama de kamer uit gaat.

Is er dan helemaal niks wat je kunt doen?

Natuurlijk wel. Zorg voor regelmaat in het leven. Natuurlijk kun je incidenten niet altijd voorkomen. En kan het daardoor altijd mis gaan. Maar een goed uitgerust kind kan hier veel beter mee om gaan dan een kind dat toch al een flinke slaapachterstand heeft.

Geef je kind duidelijke grenzen. Nee je hoeft niet van minuut te plannen, maar zorg er bijvoorbeeld voor dat er een bedritueel is. Tijdens een bed ritueel kan je kind tot rust komen, de laatste vragen aan je stellen en hierdoor weet je kind dat het nu echt tijd is om naar het te gaan en te gaan slapen. Zorg ervoor dat je kind rust krijgt voordat het naar bed gaat. Dus geen TV of actieve spelletjes net voordat je kind naar bed gaat. Maar lekker even papa of mama tijd, boven in een schemerige kamer lekker bij papa of mama op schoot een boekje lezen.

Je kunt natuurlijk ook gedurende de dag zorgen voor rustmomentjes. Als je kind nog een ochtend- en/of middagslaapje doet pak dan ook even een rustmoment voordat ze in bed gaan.

Ook bijvoorbeeld een verjaardag, even naar de kermis en daarna nog op familiebezoek is misschien wat veel. Allemaal leuk en je kind heeft misschien wel de grootste lol, maar ’s avonds en in de nacht merk je waarschijnlijk wel dat het allemaal net wat te veel is geweest. Dus kies bewust voor de activiteiten die je onderneemt en denk hierbij vooral aan het kind.

Je kind heeft al slaapproblemen, wat kun je nu het beste doen?

Je kunt eigenlijk 2 dingen doen. Als eerste kun je het beste eens een schema opschrijven van jullie week. En kijk dan eens naar met de 5 punten die ik hierboven beschreven heb. Wat valt je op, herken je punten in je kind. Welke punten kun je aanpakken en bedenk goed hoe je dit kunt doen.

Als je dit gedaan hebt en de uitkomst van het hele proces is niet zoals gehoopt of als je meteen denkt dit kan ik niet alleen, neem dan contact met me op. Ik ben te bereiken op telefoonnummer 06-12320496.  Of vul het contactformulier in dat je kunt vinden op de contactpagina van deze website. Zodra je kiest voor een slaapcoachtraject dan ga ik samen met jullie naar het complete plaatje kijken en kan ik jullie daarna helpen met het maken van de juiste keuzes. En misschien nog wel het belangrijkste, ik ben jullie stok achter de deur. Samen gaan we werken aan een beter slaapritme van je kind!

Kijk gerust verder op mijn website! Je kunt dit doen door op één van de blokken te klikken onderaan deze blog. Op mijn website vind je nog meer blogs en informatie over het slaapcoachtraject.

Vind je deze blog interessant en wil je graag op de hoogte blijven van mijn toekomstige blogs, like dan mijn facebook pagina www.facebook.com/dekinderslaapcoach.

 

Maak een afspraak 

Of bel 06-12320496 voor meer informatie.